Мярката с отстъпка от 25 стотинки за литър гориво не е социална, а по-скоро лобистка.

...
Мярката с отстъпка от 25 стотинки за литър гориво не е социална, а по-скоро лобистка.
Коментари Харесай

Министър Никола Стоянов: Мярката с отстъпка за литър гориво не е социална, а лобистка, ще я заменим


„ Мярката с отстъпка от 25 стотинки за литър гориво не е обществена, а по-скоро лобистка. С тази мярка в в действителност от бюджета на страната от налозите на всички хора, без значение имат ли коли, нямат ли, се финансира „ Лукойл “. Това сподели служебният министър на стопанската система Никола Стоянов  Никола Стоянов Никола Стоянов е роден през 1976 година в София.   Завършва „ Право “ в Софийския университет в ефира на БТВ.

„ Когато се приема тази мярка единствено за няколко дни цените се покачиха с повече от 30 стотинки на горивата. На процедура тази мярка разрешава даже и при по-високи цени компанията да не се тормози от спад в това хората да почнат да зареждат по-малко горива, защото страната финансира една част от цената “, добави той.

Стоянов изясни, че се мисли в посока подмяна на тази мярка, само че поради зимата и празниците към този момент е удължена.

„ Когато хората свикнат с една мярка, ние не желаеме да я спрем преди да имаме опция. Разбира се тя е в помощ на жителите. Всяка помощ в тези времена е значима и точно на прага на зимата и при коледните празници ние счетохме, че не е хубаво мярката да бъде спирана. В момента работим по пакет от ограничения. Те  на идващ стадий ще я заменят, тъй че преди да сме подготвени с него, мярката не трябва да бъде спирана “, добави той.

Той загатна една от готвените ограничения, която ще бъде с подоходен аршин. Тя ще е през фонд, в който ще се вземат свръхпечалби от сдруженията.

„ Хората с приходи до 1000 лева ще получават помощи от специфичен фонд, като в регламента, където е и дерогацията, ясно е написано и защо могат да се употребяват отнетите свръхпечалби. Там става дума да се оказва помощ и на бизнеса, а освен на жителите. Ще се оказва помощ за понижаване на потреблението на електрическа енергия, за потребление на възобновими източници и по този начин хората, които получават месечно заплащане под 1000 лева ще имат опция за финансова помощ. “, сподели той.

Той изясни, че ще се мисли не толкоз за помагане през горивата, тъй като сходни уязвими групи надали имат и коли.

„ Много от тези хора нямат леки коли и те няма да получат помощ, в случай че ние още веднъж да кажем компенсираме цена на горива. Напротив, концепцията ще е в духа и на зелената договорка и изобщо на зеления преход, който вършим, да се подтиква публичния превоз, а не всеки да пътува с персонален автомобил. Помощта ще е под формата и на ваучери за публичен превоз в това число, изясни Стоянов.

Той добави, че ограниченията ще влязат мощ от 1 януари 2023 година

Той разяснява и дерогацията и опцията още 2 години да продаваме  модифицирания съветски нефт на страните в Европейския съюз, за които ембаргото е в действие.

„ Целта е да защитим българските жители и компании. Не изнасяме бензин. Ние сме в непрекъснати диалози. Тази  рафинерия няма по какъв начин сега с краткосрочни решения да бъде захранвана по различен метод и се дава дерогация. Това е, което ни споделя дерогацията. Те ни дават период да се оправим с този проблем, защото са наясно с него. Дава се време българският пазар да бъде удовлетворен с горива. Най-вече дизел, който е извънредно значим, има остатъчни артикули, които би трябвало и могат да бъдат изнасяни, в това число керосин. Примерно 1 аероплан не може да излети от България. Целия керосин се създава там “, разясни Стоянов.

Относно военната помощ за Украйна, която страната ни реши да даде, той изрично съобщи, че това не ни вкарва във война.

„ Много страни от цяла Европа по този начин оказват помощ на Украйна и не мисля, че някой от тях е във война. Във връзка с решението на Народното събрание, държавното управление и по особено министерство на защитата доста деликатно проучва това. Бяха взети поради и желанията на украинската страна. И там, където се пресекат в действителност и нашите благоприятни условия, и техните стремежи, това е и което им даваме. Тоест това, с което им оказваме помощ, е нещо доста нужно за тях “, акцентира служебният министър на стопанската система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР